Péntek 13 a szerencsétlen nap

Péntek 13 a szerencsétlen nap

Közismert babona, hogy péntek 13-án nagy eséllyel valami szerencsétlenség fog történni. Története az ősi kultúrákba nyúlik vissza, bár megjegyzem, Kínában a 13-ast szerencseszámként jegyzik.

Az ókori Rómában pénteken történtek a kivégzések, így Jézust is értelemszerűen pénteken feszítették keresztre. Az utolsó vacsorán 13 ültek – innen jön az a hiedelem, hogy veszedelmes, ha pontosan 13-an ülünk egy asztalnál, és itt most jusson eszünkbe egy pillanatra Csipkerózsika meséje is – és állítólag Ádám is pénteken harapott bele az almába. Ez alapján érthető, ha keresztény kultúrkörben nem örvend nagy sikernek ez a dátum. A középkorban a péntek a hóhérok napja volt és gyakran ekkor hajtottak végre nyilvános kivégzéseket, ami akkoriban nagy tömegeket vonzott, mivel nem volt még Tv, és állítólag a templomos nagymestert is péntek 13-án végeztette ki IV. Fülöp francia király 1307-ben (csúnya halála volt, elevenen elégették). Amint látjuk, 2 babona olvadt össze az évszázadok folyamán – a gonosz péntek és a szerencsétlen 13-as szám – aminek következménye lett, hogy immár 100 éve rettegünk, hogyha 13-a péntekre esik.

Péntek 13 napjainkban

A XX. századra már annyira lehúzták szegény péntek 13-at, hogy az amerikai felhőkarcolókból kihagyták a 13-as emeletet, a kórházakban a 13-as kórtermet, és a szállodákban sem voltak 13-as szobaszámok. Bár a 80-as évek hasonló című horror filmje felborzolta a kedélyeket, de mostanra lecsengeni látszik a hisztéria. Péntek 13 néphiedelmek alapján kreált babona. Mindenkit arra kérek, ne foglalkozzon azzal milyen nap és hányadika van, mert ellenkező esetben – ha még az utcára sem mersz kimenni, mert félsz, hogy rád esik egy ufo – mégiscsak sikerül bevonzanod egy szerencsétlen eseményt.

Bármi történjen is ma veled, pl: defektet kapsz, annak nem péntek 13 az oka.

Üdv: Freya jósnő

Problémamegoldás Tarot kártyával, online jóslás, szerelmi jóslás
életvezetési tanácsadás, mágia
Freya jósnő - Székesfehérvár © 2016 - 2024
telefon: 06 30 592 0954
e-mail: freya@freya-joslas.hu

adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-99614/2016
adószám: 53186865-1-27