A vudu vallás

A Vudu vallás - az egyedülálló, misztikus hitrendszer

A vudu vallás eredete Afrikában gyökerezik, majd az amerikai kontinensre a rabszolgákkal érkezett, ahol más afrikai eredetű elemekkel keveredve formálódott, sőt a kereszténység is erőteljesen hatott rá.
Ennek eredményeként a vudu mint egy egyedülálló és komplex hitrendszer alakult ki, melyet számos kulturális és vallási összetevő táplált, és amelyben az istenek és szellemek tisztelete, a természetfeletti erők és energiák használata és azok befolyásolása, valamint a rituális cselekedetek és imák központi szerepet kapnak.

A vudu nem csak egy vallási gyakorlat, hanem egy teljes életmód és szellemi világkép is, amely számos módon képes meghatározni az emberek életét.
Jelentőségét és elterjedtségét nem szabad alábecsülni, hiszen több országban is számos követővel rendelkezik, mint például Kubában, Jamaicában és Brazíliában. Azonban kifejlett, erőteljes vallásként csak Haiti szigetén találkozhatunk vele, ahol nem csupán egy vallás, hanem egy nemzeti identitás és a kultúra része is.

A vudu jelentése: isten, szent tárgy.
Számos írásmódja ismert: voodoo, vudu, vodou, vudu.

Ebben a bonyolult, több-Isten hiten alapuló afrokeresztény vallásban a szertartások kulcsfontosságú szerepet töltenek be a hívők életében. A vudu szertartásokat kifejezetten hozzáértő papok hajtják végre, akik a vallás különböző aspektusainak mély ismeretével és spirituális hozzáértéssel rendelkeznek.

A vudu papok

Megkülönböztetünk férfi papokat, akiket pápa loa-nak neveznek, és női papokat, akikre a mambo nevet használják. Mind a férfi, mind a női papok egyaránt ismerik a vudu hiedelmeit, Isteneit, szellemi entitásait és a rituális gyakorlatokat.

A rendkívül komplex vudu szertartások során a papok mágikus pecsétekkel, úgynevezett vevé-kkel és könyörgésekkel igyekeznek megidézni az Isteneket, hogy segítsenek a vágyott célok elérésében. Könyörgések, imák és rituális táncok kísérik ezeket a szertartásokat, amelyeknek célja a természetfeletti erők megidézése.
Ezen szertartásokból alakultak ki és kaptak inspirációt a különböző mágiák is, melyeket a képzett mágusok már Európában is gyakorolnak.

A vudu szertartás

Kik végezhetnek mágiát?

A vudunak nincs olyan szent könyve, mint a például a Biblia. Hasonlóan a kelta druida papokhoz, a vudu papjai a vallás szertartásait és a mágiákhoz szükséges tudást nem vetették papírra. Az ezen rituálékhoz és varázslatokhoz szükséges vevéket és más eszközöket titok övezi, és a megfelelő ismeretek megszerzése kizárólag egy személyes mentorális kapcsolaton keresztül valósulhat meg.

A vuduban a tudás átadása rendkívül fontos és személyes folyamat. A vudu mágiát csak a papa loa-k, vagyis a férfi papok, valamint a mambo papnők, azaz a női papok sajátítják el, és továbbítják további hívőknek. Ennek a hagyománynak gyökerei Mawu főistenig nyúlnak vissza, aki korlátozta a mágia ismeretét a beavatottak körére. A beavatás és a tanulás folyamata ebben a vallásban meghatározó, és a hagyományos vallási gyakorlatok is csak a hounsiknak, azaz a beavatott hívőknek adatnak meg.

Ez a különleges és intim oktatási rendszer tovább hozzájárul a vudu vallás misztikus és mély jellegéhez. Az ismeretek átadásával és az beavatási szertartásokon való részvétellel a hívők szorosabb kötődést alakíthatnak ki az istenekhez és a vudu hagyományokhoz, ezáltal mélyítve hitüket és kapcsolatukat a természetfeletti erőkkel.

Problémamegoldás Tarot kártyával, online jóslás, szerelmi jóslás
életvezetési tanácsadás, mágia
Freya jósnő - Székesfehérvár © 2016 - 2024
telefon: 06 30 592 0954
e-mail: freya@freya-joslas.hu

adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-99614/2016
adószám: 53186865-1-27