Hogyan jósoltak régen?

Hogyan jósoltak régen?

A jóslás nem újkori tudomány... Jósok mindig voltak és lesznek, mert a jósokra szüksége van az emberiségnek. Ha nem így lenne, már kihaltak volna a mágusok és a Harry Potter film sem lett volna akkora siker. Egyesek teljesen beleélték magukat a Roxfort természetfeletti világába, és már azon gondolkodtak, hogyan támogassák anyagilag a varázslóiskola tanoncait. Ezen nem kell meglepődni, 30 évvel ezelőtt Isaura, a rabszolgalány felszabadítására is gyűjtést rendeztek a rajongók. De most nézzük meg, hogyan jósoltak korábban.

Régen volt, hogy is volt...

Nagy tiszteletnek örvendtek a papok az ókori Rómában, akik madárjóslással foglalkoztak. A madarak röptéből, hangjából és egyéb égi jelekből következtettek a jövő alakulására. Afrikában állatok csontjaiból, a vikingek rúnakövekből, Mezopotámiában pedig a csillagok állását követték, ez volt a korabeli asztrológia. A kelták kövekből, a kínaiak a mai nap is használatos Ji Csing- ben keresték a válaszokat; szó szerint, mivel mindkettő a népszerű igen-nem jóslást tudta. Feltettek egy eldöntendő kérdést, amire ezekkel a módszerekkel igen jó hatásfokkal válaszoltak az említett jóseszközök. A görögök pedig kis kenyérdarabkákba rejtették a felvetendő kérdés válaszait, összekeverték, majd húztak belőle. Valószínűleg a cserépszavazás ihlette meg őket.

Középkor

Rendkívül elterjedt volt a kávézacc jóslás, ahol a kérdező kiitta a kávéját a csészéből, majd a pohár alján visszamaradt zaccból meg lehetett tekinteni a vendég jövőjét, ez erősen emlékeztet a perzsák módszereire, ahol a varázslók homokkal teli tálból jósoltak, miután a kérdező megkeverte a homokot. (Nincs új a Nap alatt.)

A 17. században indul útjára igazán a kártyajóslás Lenormann kisasszony paklijával, kicsit később a cigánykártya, majd a 20. század legnépszerűbb kártyája a Tarot kártya lett, amit az ismert pszichológus, Jung is alkalmazott terápiájának részeként.

Hazánkban is a különféle Tarot paklik a legnépszerűbbek, nem véletlenül. Pontos válaszokat és támpontot ad döntéseink meghozatalában.

Természetesen, ha jósnőhöz fordulsz, válaszd a hozzád legközelebb álló jósformát, ami már „bejött”, vagy amiben megbízol.

Üdv: Freya jósnő

Problémamegoldás Tarot kártyával, online jóslás, szerelmi jóslás
életvezetési tanácsadás, mágia
Freya jósnő - Székesfehérvár © 2016 - 2023
telefon: 06 30 592 0954
e-mail: freya@freya-joslas.hu

adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-99614/2016
adószám: 53186865-1-27