Paleo táplálkozás

Véget fog érni a hazai paleolit mozgalom?

Jósnő létemre érdekelnek a különböző étrendi irányzatok. Atkins, Dukán, paleo... sokszor csak kapkodjuk a fejünket. Ami közös bennük, hogy mindegyik egy életmódváltást jelent, tehát nem az a fő cél, hogy lefogyjunk, hanem az étrendi szigorításokat betartva egy életen át megtartsuk az álomsúlyúnkat. De melyik irányzatnak lesznek még évtizedek múltán is követői? Vajon mit jövendöl a Tarot kártya?
Most a paleo-t vesszük górcső alá.

Mi is az a paleo?


A paleo egy igen szigorú étrend, ami főleg a különböző étel-intolarenciában szenvedőknél hoz jelentős javulást. Hazánkban Szendi Gábor karolta fel a mozgalmat, sőt, az eredeti szakértőket – Robb Wolf és Lorain Cordain – még túl is szárnyalta, tőlük eltérően tovább szigorítva az étrendi megszorításokat. Nehéz megjövendölni a paleo étrend hosszú távú kimenetelét, de a Tarot kártya jóslatát megosztom veletek.

Mit együnk?

A paleolit táplálkozás lényege, hogy térjünk vissza a kőkori ember étrendjéhez. Kiiktat minden olyan gabonát, ami glutént tartalmaz, emellett a tej és tejtermékeket, valamint a hüvelyeseket. Ezek az ételek csak a mezőgazdaság megjelenésével a paleolit kor után jelentek meg és az emberi szervezet nem tudott hozzájuk alkalmazkodni. A tejben található kazein, laktóz károsítják a bélbolyhokat, ami gyulladásokhoz és autoimmun betegségekhez vezetnek, a borsó, bab és egyéb hüvelyesek lektin tartalma ugyanilyen tüneteket okozhatnak az emberi szervezetben. Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, magas szénhidrát tartalmú ételféleségeket. Ennek okán igyekezzünk azt fogyasztani, amit őseink és így elkerülhetjük a civilizációs megbetegedéseket (pl: magas vérnyomás, cukorbetegség, infarktus). Persze a paleo sem tudja 100%-ban megjövendölni, hogy biztosan egészséges maradsz, ahogy Szendi mondja, „a paleo sem gyógyít meg mindent”.

paleo ételek


A hazai paleo mozgalom

Az elmúlt néhány évben rengeteg egymást támogató paleo csoport alakult, főleg a közösségi oldalakon, paleo szakácskönyvek, gyógyulás történetek látnak napvilágot, és akik nem érnek rá otthon a főzéssel bíbelődni, azok számára ételkiszállító cégek biztosítják a napi paleo betevőt. Sokakat érdekel, hogy ez a robbanásszerű fejlődés milyen tendenciát mutat, erre legbiztosabban a jósnő tud válaszolni.
A Tarot kártya jövendölése
Úgy tűnik ez a diéta Magyarországon elérte a csúcspontját. Még néhány éven keresztül hódítani fog, aztán egyre kevesebb új követője lesz, és csak azok tartanak ki évtizedekig mellette, akiknek komoly változást hozott az életükben. Az ételallergiától (laktóz, glutén) szenvedők életminősége nyilván sokat javul, ők kitartanak a diéta mellett, jövendöli a Tarot. Sokan jobban lesznek attól, hogy a paleo által előírt vitaminokat szedik, vagy egyszerűen kordába tudják tartani a testsúlyukat az alacsony szénhidrátbevitellel. Ők maradnak a mozgalom hűséges követői. De sokan lemorzsolódnak, újak már nem csatlakoznak, és a jövendölés szerint 3-4 éven belül a peleo már csak egy lesz a sok közül. A tendencia megtörik, sok paleo-s bolt bezár.


Remélem, ez a jövendölés nem okoz törést a hazai paleósokban, hiszen aki eddig komolyan csinálta, az ezután is ezt az étrendet fogja követni. A jósnő dolga, hogy megjövendölje az eseményeket, és mivel a jövő alakítható, ezért ez inkább egy kihívás, miszerint többet kell tenni a paleotech elvekért. A Tarot kártya jövendölését az idő igazolni fogja.

Problémamegoldás Tarot kártyával, online jóslás, szerelmi jóslás
életvezetési tanácsadás, mágia
Freya jósnő - Székesfehérvár © 2016 - 2024
telefon: 06 30 592 0954
e-mail: freya@freya-joslas.hu

adatkezelés nyilvántartási szám: NAIH-99614/2016
adószám: 53186865-1-27